Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Uleiul de jojoba virgin – un ulei unic, cu utilizări multiple

Uleiul de jojoba virgin se obţine din seminţele arbustului de Jojoba (Simmondsia chinensis), arbust nativ din ulei de jojoba virginzona deşertică a Californiei, Arizonei şi nordul Mexicului, respectiv din deşerturile Sonoran, Mojave şi Baja.

Amerindienii îl foloseau în mod tradiţional pentru a împiedica deshidratarea pielii şi a părului sub soarele arzător, sau pentru a trata arsurile, rănile de orice fel, cicatricile, precum şi unele infecţii ale pielii.

De altfel, se spune despre uleiul de jojoba că nu există afecţiune a pielii pe care să nu o amelioreze. În plus, uleiul de jojoba este un veritabil tratament pentru păr.

Un ulei unic, cu un renume meritat
Uleiul de jojoba îşi datorează atât renumele cât şi numeroasele utilizări proprietăţilor excepţionale pe care le are.

Aceasta în primul rând pentru că uleiul de jojoba este o prezenţă unică printre uleiurile vegetale. Conţine esteri ceroşi, fiind compus din acizi graşi cu catenă lungă (C40 – C44) şi alcooli graşi uniţi printr-o legătură esterica, fiind de fapt o ceară lichidă la temperatura camerei. De aici şi textura specială non-grasă şi uşor astringentă. Conţine doar un procent mic de trigliceride (acid oleic, acid linoleic, acid palmitic şi acid stearic) şi de aceea este un ulei mult mai stabil şi mai rezistent la oxidare decât celelalte uleiuri vegetale.

De asemenea, mai conţine:
– vitamina E cu rol antioxidant şi anti-aging
– vitamine din complexul B cu rol nutritiv pentru piele,
– polifenoli (tanini) cu rol astringent ce contribuie la diminuarea dimensiunii porilor
– fitosteroli cu rol antiinflamator;
– minerale precum Zn, Cr, Cu (oligoelemente ce asistă procesele biochimice ce se desfăşoară la nivelul pielii).

Această compoziţie specială face ca uleiul de jojoba să fie un ulei cu absorbţie foarte rapidă în epiderm (stratul superior al pielii). Practic, odată aplicat de sine stătător, uleiul jojoba “dispare” în câteva minute, lăsând pielea moale şi catifelată. Acest efect este vizibil cu ochiul liber în câteva minute de la aplicare.

Absorbţia sa are loc atât prin intermediul foliculilor piloşi (pori), cât şi prin spaţiul lipidic dintre cheratinocite (ultimul strat de celule al epidermului). Aceste caracteristici sunt deosebit de importante pentru că indică faptul că:
– uleiul de jojoba poate pătrunde în pori fără să-i înfunde; în plus asemănarea sa chimică cu sebumul uman îl face să fie un adevărat “solvent” al acestuia în cazul porilor infundati; practic desfundă şi drenează porii înfundaţi. Prin aceasta este un ulei indicat pentru pielea grasă, mixtă sau/şi acneică.
– uleiul de jojoba reface bariera lipidică a pielii şi formează un veritabil “film” non-ocluziv care, pe de o parte reduce pierderea de apă transepidermică, iar pe de altă parte asigură un nivel optim de apă în celulele epidermului. Prin acest mecanism contribuie decisiv la procesele biochimice de regenerare a celulelor pielii şi, implicit, la menţinerea sănătăţii acesteia.
– în plus, studiile clinice au indicat faptul că nu este comedogenic şi poate fi folosit pentru toate tipurile de piele.

Alte caracteristici:
– posedă factor de protecţie UV natural (SPF 4);- fiind un excelent hidratant al pielii, reduce ridurile fine, în special cele din jurul ochilor;
– conform unui studiu publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie (Ranzato, E., & Martinotti, S. (2011), s-a demonstrat că uleiul de jojoba ajută eficient la închiderea şi cicatrizarea rănilor deoarece creşte capacitatea de regenerare a celulelor fibroblaste (celule constituente ale dermului) şi a cheratinocitelor (celule preponderente la nivelul epidermului). În acest fel se creează ţesuturi noi de piele şi rănile se închid.
– în plus, acelaşi studiu din Jurnalul de Etnofarmacologie(Ranzato, E., & Martinotti, S. (2011) a demonstrat faptul că uleiul de jojoba stimulează sinteza de colagen tip I la nivelul fibroblastelor; această explică de ce folosirea regulată a uleiului de jojoba redă volumul şi elasticitatea ţesuturilor profunde ale pielii (derm),  contribuie la diminuarea cicatricilor, favorizând procesele enzimatice de descuamare a celulelor moarte ale epidermului; prin aceasta ajută la regenerarea calitativă a pielii în profunzime ştiut fiind faptul că în lipsa apei şi a unei descuamări normale celulele epidermului nou formate sunt mai mici şi de o calitate mai slabă în cee ce priveşte conţinutul în cheratină şi lipide (substanţe ce constituie bariera pielii). Totodată, îmbunătăţeşte textura şi elasticitatea pielii.
– uleiul de jojoba posedă proprietăţi antibacteriene şi antifungice, fiind util în cazul infecţiilor cutanate sau pentru a împiedica suprainfectarea rănilor; în plus unele studii au demonstrat că are efect şi împotriva Propionibacterium Acnes, bacteria răspunzătoare de leziunile acneice (Reddy at al, 2011)
– studiile clinice au arătat că folosirea lui îndelungată duce la normalizarea secretiei de sebum în cazul tenurilor mixte, grase sau acneice.
– deşi cercetătorii nu au oferit o explicaţie unitară asupra acestui fenomen, se presupune că, dat fiind faptul că esterii ceroşi pe care îi conţine sunt asemănători cu cei existenţi în sebumul uman, prezenţa lui pe piele transmite un semnal glandelor sebacee că s-a produs suficient sebum şi acestea îşi reduc activitatea. Tot prin acelaşi mecanism uleiul de jojoba reduce secreţia de sebum la nivelul scalpului, ameliorând dermatită seboreică (una dintre formele mătreţii).

(Notă: a nu se înţelege că reducând secreţia de sebum uleiul de jojoba ar putea avea efect negativ asupra tenului uscat; contrar a ceea ce se crede în mod curent secreţia de sebum este irelevantă în cazul pielii uscate. Pielea uscată se caracterizează printr-un conţinut neadecvat de apă şi de lipide la nivelul epidermului (stratul superficial al pielii) şi nu are o legătură directă cu secreţia de sebum a glandelor sebacee care sunt situate în derm (stratul profund al pielii). )- fiind un ulei hipoalergenic, uleiul de jojoba este indicat şi pentru masajul bebeluşilor şi al copiilor mici. Întrucât în primul an de viaţă funcţia barieră a pielii nu este definitivată iar riscul de deshidratare este frecvent, uleiul de jojoba poate fi utilizat ca ulei emolient, hidratant şi calmant atât pentru masajul general al bebeluşilor cât şi pentru a preveni iritatia de scutec.
– favorizează absorbţia în piele a substanţelor cu care este amestecat.
glicerina măreşte efectul hidratant al uleiului de jojoba; pentru a acţiona sinergic se recomandă să fie încorporate împreună în creme sau loţiuni hidratante;
– pentru păr, uleiul de jojoba este un excelent hidratant. Are capacitatea de a pătrunde în interiorul firului de par, dincolo de cuticulele exterioare şi de a păstra umiditatea la nivelul cheratinelor ce compun miezul (cortexul) firului de păr; pentru aceasta este indicat să se aplice în cantităţi mici pe părul umed, iar părul să fie lăsat să se usuce în mod natural.

Dintre utilizările uleiului de jojoba virgin:
– bază de machiaj;- în creme şi loţiuni antirid şi anti-aging;
– în serumuri antirid pentru zona din jurul ochilor;
– demachiant blând pentru piele şi ochi;
– în loţiuni hidratante după baie;
– uleiuri de masaj;  – creme, loţiuni, uleiuri destinate îngrijirii bebeluşilor;
– aplicat direct pe vârful firelor de par pentru a redă strălucirea părului tern;
– aplicat direct pe lungimea firului de par pentru a preveni electrizarea părului;
– aplicat ca atare sau în loţiuni hidratante şi emoliente pentru cuticule.

Doina Bratu
www.ingredientecosmetice.ro

Categorised in: Tratamente pentru par, Tratamente pentru piele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *