Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Proprietățile medicinale ale albăstrelelor

Descriere plantă medicinală

Albăstrelele sunt plante ierboase, cu o durată de viață de 1-2 ani,care au tulpina ramificată și acoperită cu frunzulițe. Frunzele sunt alungite și adânc crestate, așezate în mod alternativ. Planta își datorează aspectul pufos, de culoare verde-alburie, perilor cu care este acoperită în totalitate. Florile sunt tubuloase, albastre, mai rar alb-roz. Acestea sunt dispuse mai multe la un loc, formând un capitul înconjurat de jur împrejur cu bractee de culoare verde, cu marginile acoperite cu zimțișori bruni. Florile de pe margini sunt mai mari, de forma unei pâlnii cu 5 dinți, cele centrale mai mici. Înflorește în lunile iulie-septembrie. Albăstreaua crește prin locuri uscate, pietroase, pe șanțuri, și mai ales pe lângă lanurile de grâu.

Utilizările interne ale albăstrelelor:

Florile de albăstrele nu sunt doar frumoase, dar au și proprietăți medicinale. În scopuri medicinale se prepara un ceai cu proprietăți diuretice și astringente care se bea înainte de masă.

Infuzie de albăstrele:

Florile de albăstrele (Flores Cyani): infuzie din o linguriță de flori la o cană de apă; se beau 3 căni pe zi, având proprietatea de a reduce ritmul de depunere a calculilor și chiar facilitează eliminarea lor. Albăstrele au o acțiune diuretică și astringentă; acțiunea diuretică este mai bună dacă se asociază cu frunze de mesteacăn, frunze de merișor și cozi de cireșe. Se folosesc florile de albăstrele, sub forma de ceai: 1 linguriță de flori la 100 ml de apă clocotită.

Recoltarea albăstrelelor:

De la albăstrele se colectează doar florile de culoare albastră, alegându-le de cele de culoare alb-roz. Sortarea acestora se face înainte de uscare, pentru că din produsul uscat ele se înlătura extrem de greu. Florile se adună doar pe timp uscat, după ce roua s-a evaporat și când ele sunt complet deschise.

Mod de uscare:

Florile se întind straturi foarte subțiri și se pun la uscat. În cazul uscării cu ajutorul căldurii artificiale, temperatura nu trebuie să treacă de 35 grade C. Din 4-5 kg flori întregi proaspete se obține 1,5 kg produs întreg uscat.

Albăstrele – Utilizări externe

Extern, albăstrelele se folosesc ca ingredient în numeroase metode de tratament cum sunt: spălături oculare, comprese și cataplasme. Albăstrelele au proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente și calmante. În cazul unor probleme oculare, preparatele din albăstrele se folosesc pentru spălarea ochilor, comprese pe pleoape și băi cu infuzii sau decocturi din flori de gălbenele, albăstrele, mușețel, nalbă mare, soc, tei și coada șoricelului. Tratamentul cu infuzie de flori de albăstrele sub formă de comprese este recomandat mai ales pentru ridurile de pe pleoape și pentru ochii obosiți și iritați. Datorită efectelor calmante și tonifiante, albăstrelele sunt recomandate și în tratamentele mușchilor faciali și ridurilor, aplicându-se pe ten comprese cu infuzie de flori de albăstrele (o lingură de flori la două pahare cu apă). Masca cu albăstrele are efecte regenerante asupra pielii, epiderma devenind mai suplă și mai catifelată.

Rețeta cu albăstrele pentru ten

Ingrediente: – infuzie de albastrele; – crema antirid; – lapte; – smântână; – miere; – fiola de vitamina A; – ou; – lăptișor de matcă; – folie de plastic;

Modalitate de preparare:

  • Se amestecă o linguriță de smântână proaspăta cu două lingurițe de lapte, o lingură de miere, o fiola de vitamina A, un gălbenuș de ou și 0,15 grame lăptișor de matcă, apoi se aplică peste ea o folie de plastic, lăsând-o să acționeze timp de 30 de minute;
  • Se unge zona ochilor cu un strat gros de cremă antirid și se pun pe pleoape comprese călduțe cu infuzie de albăstrele;

Albastrelele, cu efect astringent și antiinflamator, sunt recomandate în cosmetica ochilor pentru prevenirea aparitiei și reducerea iritațiilor și înroșirii pleoapelor. În medicina populară, florile de albăstrele se folosesc sub formă de infuzie pentru îndepărtarea cearcănelor din jurul ochilor. Complexul activ vegetal anticearcăn acționează împotriva formării cearcănelor, combate apariția pungilor de sub ochi și hidratează zona sensibilă din jurul ochilor.


Baia de aburi:

Baia de abur hidratează, înmoaie și relaxează tenul, facilitând de asemenea scoaterea coșurilor și a punctelor negre. Expunerea se face timp de 10-15 minute deasupra unui lighean cu ceai fierbinte din gălbenele, albăstrele sau mușețel. Se pune un prosop pe cap și se face un cort în jurul ligheanului. Atenție totusi, dacă simțiți că aburii sunt prea fierbinți ridicați capul de deasupra ligheanului și reluați când s-a mai răcit.

Categorised in: Ceaiuri naturiste, Plante medicinale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *