Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Metode de recuperare a gustului și mirosului

Simțul olfactiv (simtul mirosului) este o funcție importantă a cavității nazale aflate la baza craniului. Mirosul este important în viața noastră zilnică. Foarte important este că 80% din gustul nostru este legat de miros. Gustul și mirosul pot debloca unele dintre cele mai profunde amintiri ale noastre. Ele sunt extrem de importante pentru percepția noastră asupra lumii din exterior. Factori determinanți în interacțiunile sociale importante din societatea noastră, pierderea gustului și a mirosului poate afecta negativ calitatea vieții.

Cei mai mulți pacienți care se plâng de o pierdere a gustului suferă, de fapt, de o pierdere a mirosului. Majoritatea aromelor unui produs alimentar provin din capacitatea noastră de a mirosi. Limba este organul nostru de gust și poate simți sărat, dulce, acru și amar. Restul aromei unui produs alimentar este asigurat de simțul mirosului. Diferența dintre un măr și o pară sau între ciocolată și caramel este dată de capacitatea de a mirosi. Acesta este motivul pentru care este dificil de a aprecia aroma unui produs alimentar atunci când avem nasul înfundat sau rinosinuzite.

Tratamente

Tulburări ale mirosului și gustului sunt destul de frecvente. În cazul în care pierderea mirosului este cauzată de alergii sau alte boli inflamatorii, medicul poate recomanda un tratament cu steroizi pe cale nazală sau orala sau antihistaminice pentru reducerea inflamației. Poate fi recomandată și o intervenție chirurgicală în cazul în care pacientul are polipi nazali, sinuzită cronică, sept deviat sau alte tulburări care pot fi tratate doar în acest mod.

În ciuda tratamentelor medicale sau chirurgicale, anumite boli inflamatorii, cum ar fi rinosinuzita cronică, pot duce la pierderea permanentă a mirosului. Pacienții cu o pierdere permanenta a mirosului după o boală virală, după traumatisme sau cei care și-au pierdut mirosul fără un motiv anume au opțiuni limitate de tratament. O cură de steroizi pe cale orala (prednison) poate fi benefică la unii pacienți.

Cercetările recente au demonstrat că încercarea de a forma din nou simțul mirosului după pierdere (o tehnică numită “formare olfactivă”) poate fi benefică. Ideea din spatele acestei metode este de a încerca stimularea capacităților unice și naturale de regenerare ale sistemului olfactiv.

Expunerea la mirosuri puternice și familiare de mai multe ori pe zi poate contribui la recuperarea mirosului. Acest lucru poate duce la reconectarea rețelei neuronale a creierului în timpul reabilitării fizice după un accident vascular cerebral. Cercetarea este în curs de desfășurare pentru a determina cauzele exacte și de a găsi tratamente suplimentare pentru acest tip de pierdere de miros.

Pacienții care suferă de pierderea mirosului sau a gustului sunt încurajați să solicite asistență medicala cât mai curând posibil, pentru a se determina cauza pierderii. În timp ce anumite pierderi de miros sunt permanente, altele pot fi tratate în mod eficient medical sau chirurgical de către un specialist, mai ales dacă sunt tratate la scurt timp după pierdere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *