Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Hemoroizii în sarcină: prevenire și tratament


Hemoroizii, aceste dilatații varicoase ce apar în zona rectală și variază ca dimensiuni de la mărimea unei stafide și până la mărimea unui bob de strugure, pot afecta și femeile însărcinate. Afecțiunea hemoroidală este frecvent întâlnită în timpul sarcinii, mai ales în al treilea trimestru. Sunt femei la care hemoroizii apar pentru prima dată în viață în această perioadă și, de asemenea, sunt femei care au mai suferit de această afecțiune anterior perioadei de graviditate. Nu este exclus ca hemoroizii să apară în timpul travaliului. Cert este că aproximativ 40% dintre femeile gravide suferă de hemoroizi într-un anumit stadiu al sarcinii. În acest articol vom vorbi despre cauzele care duc la apariția hemoroizilor în timpul sarcinii, metode de prevenire și variante de tratament benefice.

Cauzele care duc la apariția hemoroizilor în timpul sarcinii

Sarcina predispune la hemoroizi și varice la nivelul picioarelor și chiar al vulvei. Acest lucru se datorează faptului că uterul pune presiune tot mai mare asupra venelor pelviene și pe vena cavă inferioară care drenează întreg sistemul venos subdiagrafmatic în atriul drept, transportând sângele de la extremitățile inferioare în vena inimii.

Ca rezultat al procesului menționat, revenirea sângelui din jumătatea inferioară a corpului poate fi mai lentă, ceea ce mărește presiunea exercitată asupra venelor de sub uter, făcând ca acesta să se dilate sau să se extindă mai mult.

O altă cauză a apariției hemoroizilor în timpul sarcinii este constipația și, nu în ultimul rând, creșterea progesteronului în timpul sarcinii face ca pereții venelor să se relaxeze și să se umfle mai usor. Progesteronul contribuie, de asemenea, la apariția constipației prin încetinirea mișcării în tractul intestinal.

Țesutul inflamat poate sângera (în special în cazul hemoroizilor interni) de multe ori în timpul tranzitului intestinal, situație ce poate speria femeia gravidă. Sângerarea este de un roșu intens. Dar, spre deosebire de săngerarile vaginale din timpul sarcinii, sângerarea rectală nu presupune că bebelușul este în pericol.

În cazul hemoroizilor externi sunt frecvente următoarele simptome: mâncărime, arsuri și dureri în zona afectată. Pentru femeile însărcinate care au hemoroizi este adesea dificil nu doar să stea în șezut ci și să meargă sau să găsească poziția corectă pentru a dormi.

Cum se pot preveni hemoroizii în timpul sarcinii

Chiar și femeile mai predispuse la hemoroizi în timpul sarcinii pot acționa în așa fel încât să îi evite. Iată câteva modalități de a preveni hemoroizii în această perioadă delicată:

În primul rând, ar trebui să se evite constipația. Se recomandă o dietă bogată în fibre (ideal să se consume inclusiv boabe de grâu, fasole, fructe și legume), un consum optim de apă (8-10 pahare pe zi) și mersul pe jos în ritm rapid.

În cazul în care se manifestă constipația, medicul specialist poate recomanda un supliment de fibre sau medicamente care să rezolve problema.

Un alt lucru pe care o femeie gravidă trebuie să îl facă este să nu amâne momentul în care merge la baie atunci când simte că este necesar și nici să întârzie mai mult decât este cazul pe toaletă, pentru a nu permite să se exercite o presiune asupra zonei.

Foarte important pentru femeile gravide care vor să țină hemoroizii departe de ele este să se familiarizeze cu exercițiile Kegel (după numele doctorului Arnold Kegel) pe care să le includă în programul zilnic. Aceste exercitii ajută la îmbunătățirea circulației în zona rectală și la consolidarea mușchilor din jurul anusului.

De asemenea, exercițiile Kegel ajută la tonifierea mușchilor din jurul vaginului și uretrei, ajutând astfel și organismul să se refacă după naștere.

Nu în ultimul rând, pentru a preveni hemoroizii, femeile însărcinate trebuie să evite să stea pe scaun pentru perioade lungi de timp. Presupunând că locul de muncă necesită o asemenea poziție pe timp îndelungat, femeii gravide îi este recomandat să se ridice de pe scaun la anumite intervale de timp (de regula, la o oră) și să se plimbe câteva minute prin încăperea în care lucrează.

Pe de altă parte, femeilor însărcinate le este recomandat ca atunci când dorm, citesc sau vizionează la televizor, să se poziționeze pe partea stângă pentru a se elimina presiunea asupra venelor rectale și a se facilita circulația sângelui.

Cum se pot trata hemoroizii în timpul sarcinii

Există și situații în care femeia gravidă nu a avut în vedere prevenirea afecțiunii hemoroidale și aceasta se manifestă. În astfel de cazuri se poate apela la remedii care să amelioreze și să trateze afecțiunea. Între acestea, rezultate benefice au și următoarele:

– Aplicarea unui cub de gheață (dar niciodată direct ci într-o bucată de pânză curată) pe zona afectată de mai multe ori pe zi. Gheața poate ajuta la reducerea inflamației și a disconfortului;

– Aplicarea unor comprese reci îmbibate cu hamamelis (un extract apreciat pentru proprietățile sale astringente, purifiante, circulatorii, tonic venoase, fermizante etc);

– Băile calde de șezut sunt foarte eficiente – 10 – 15 minute de câteva ori pe zi;

– Toaletarea zonei cu hârtie albă, moale și neparfumată de câte ori este necesar, deoarece nu irită la fel de mult ca variantele colorate și parfumate. De asemenea, umectarea hârtiei ar putea fi utilă;

– La indicațiile unui medic specialist se pot aplica și calmante locale. Există mai multe produse pentru calmarea hemoroizilor dar nu este recomandat să se folosească înainte de a se consulta un medic;

– Nu în ultimul rând, femeile însărcinate are trebui să poarte doar lenjerie din bumbac moale.

Urmând toate aceste sfaturi, femeile însărcinate vor putea preveni hemoroizii sau, în cazul în care afecțiunea există, pot ameliora simptomele neplăcute de care aceasta este însoțită.

Sursa foto AmericanPregnancy.org

Un comentariu »

Trackbacks

  1. Hemoroizii – descriere, clasificare, cauze, simptome, complicații și tratament |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *