Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Hemoroizii – descriere, clasificare, cauze, simptome, complicații și tratament

Au trecut mai mult de 2400 de ani de când Hippocrate spunea că hemoroizii sunt vene anale dilatate ce pot fi tratate prin ardere cu un fier încins! Azi, hemoroizii afectează aproximativ 45% din populația lumii, însă modul în care este tratată afecțiunea nu mai are nimic în comun cu abordarea menționata anterior.

Deseori, în contextul în care se vorbește despre hemoroizi, apar confuzii induse de termenul „hemoroizi” în sine, acesta fiind folosit atât pentru descrierea structurilor anatomice normale, cât și pentru a celor patologice. În acest articol ne vom limita la o prezentare patologică a rețelelor venoase hemoroidale și vom vorbi despre aspecte legate de clasificarea și stadializarea hemoroizilor, simptome, cauzele care duc la apariția acestora, complicații și variante de tratament benefice în abordarea afecțiunii.

Ce sunt hemoroizii

Hippocrate, faimosul medic grec, definea corect hemoroizii. Aceștia sunt, într-adevăr, dilatații varicoase ce apar în canalul anal, la o adâncime de aproximativ 4-5 cm. Procesul de formare și manifestare poate fi descris după cum urmează: țesutul cavernos se dilată, făcându-și apariția masele hemoroidale care se deplasează în canalul anal, provocând sângerări dupa defecație, stază venoasă și tromboză. Subliniem, de asemenea, că aceste acumulări de țesut vascular apărute în modul descris anterior își măresc continuu dimensiunile – explicația fiind dată de localizarea lor, care permite traumatizarea zilnică în timpul defecației.

Clasificarea și stadializarea hemoroizilor

În funcție de originea anatomică în canalul anal și de poziția față de linia dințată, în practica medicală se vorbește despre hemoroizi interni (dezvoltați din endoderm embrionic), hemoroizi externi (dezvoltați în ectoderm) și hemoroizi micști (când dilatațiile venoase implică deopotrivă plexul intern și extern).

De cele mai multe ori, când vine vorba despre stadializarea hemoroizilor, în practica medicală se uzitează sistemul dezvoltat de Banov L Jr. – acesta a clasificat hemoroizii prolapsați în anul 1985. Astfel, în funcție de severitate, hemoroizii interni suportă 4 grade:

– Gradul I: hemoroizi interni neprolabați, care sângerează frecvent;

– Gradul II: hemoroizi interni prolabați în timpul defecației sau în timpul unui efort – precum tusea sau strănutul – care crește tensiunea intraabdominală, care se reduc în mod spontan când aceste procese încetează;

– Gradul III: asemenea Gradului II, este vorba despre hemoroizi interni prolabați în timpul defecației sau în timpul unui efort – precum tusea sau strănutul – care crește tensiunea intraabdominală, diferența fiind dată de faptul că aceștia nu se reduc în mod spontan, necesitând reducere manuală;

– Gradul IV: hemoroizi interni neprolabați, ce nu pot fi reduși, fiind ireductibili. În acest caz, hemoroizii au atât componență internă cât și externă.

Simptome ale hemoroizilor

Hemoroizii pot fi simptomatici sau nu. În cazul hemoroizilor interni nu se poate vorbi despre simptome majore, singurul semnal care indică prezența acestora fiind sângerarea în timpul defecației. De astfel, sângerarea rectală este cel mai comun simptom la persoanele cu hemoroizi. În funcție de gradele hemoroizilor interni prezentate anterior, simptomele pot fi după cum urmează:

– Gradul I: de regulă, pacienții nu vor simți niciun simptom, însă sunt și situații în care se constată sângerarea. Nu este vorba despre o cantitate mare de sânge și este comun ca persoanele afectate să constate sânge (de culoare roșu deschis) pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă.

– Gradele II, III, IV: cazuri în care pacientii prezintă sângerari nedureroase, dureri cu intensitate mică, prurit sau alte simptome cauzate de prolaps.

Pe de altă parte, pacienții cu hemoroizi externi trombozați acuză frecvent dureri acute care scad în intensitate doar după ce trombusul se organizează – în 2-3 zile. Durerile cu intensitate mare sunt prezente și în cazul pacienților care nu au hemoroizi trombozati dar suferă de abces sfincterian sau fisură anală, din această cauză investigațiile de specialitate fiind absolut necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect. De astfel, probabilitatea ca un pacient cu hemoroizi să aibă și fisuri anale este de până la 20%.

Alte simptome asociate frecvent cu prezența hemoroizilor sunt:

– Senzația de arsură;

– Umflăturile proeminente în zona rectală;

– Senzația de durere și disconfort la poziția în șezut.

Este deosebit de important ca medicului specialist să i se aducă la cunoștința aspecte cu privire la debutul și durata simptomelor.

Cauzele hemoroizilor

Cauzele de aparitie ale hemoroizilor sunt numeroase. În cele ce urmează ne vom opri doar la câteva dintre acestea:

1. Constipația și forțarea defecației: atât pacienții cât și unii medici susțin această teorie. Însă aceasta poate fi adevărată sau nu! La pacienții cu hemoroizi, tonusul de repaus al canalului anal este mai mare decât cel normal.

După intervenția chirugicală prin care se îndepărtează hemoroizii interni sau externi extensivi sau severi, cunoscută sub numele de hemoroidectomie, tonusul de repaus este mult mai scăzut decât înainte de intervenție.

Modificarea tonusului de repaus reprezintă mecanismul de acțiune al dilatării anale Lord, o intervenție chirurgicală recomandată în cazul acuzelor anorectale.

2. Sarcina: multe dintre viitoarele mămici se confruntă în perioada de sarcină cu hemoroizii, după cele 9 luni revenind la starea asimptomatică, cauzele fiind modificarile hormonale care au loc în organismul femeii în această perioadă și presiunea directă exercitată. Vezi si articolul Hemoroizii în sarcină – prevenire și tratament

3. Obezitatea: aceasta predispune la apariția dilatațiilor venoase la nivelul rectului;

4. Între alți factori care predispun la apariția hemoroizilor se numără, de asemenea: hipertensiunea portală și

varicele anorectale, absența poziției erecte, diareea cronică, boala hepatică, sedentarismul, fumatul, tusea

cronică, abuzul de alcool și condimente ș.a.m.d.

Complicații ale hemoroizilor

În numeroase cazuri, hemoroizii reprezintă o problemă rezolvabilă spontan sau prin tratament conservator. Cu toate acestea, există și cazuri în care apar complicații:

1. Tromboza hemoroidală acută: o tumefiere situata la marginea anusului a cărei culoare este albăstruie. Se manifestă cu dureri acute. Netratată, poate duce la fisura anală.

2. Prolapsul hemoroidal strangulat: o tumefiere de culoare violacee, ce se manifestă cu dureri insuportabile la nivelul anusului. Tratamentul său este doar chirurgical, constând în hemoroidectomie standard.

Tratament hemoroizi

Pentru tratarea hemoroizilor se recomandă de la remedii naturiste (vezi articolul Metode și remedii naturiste eficiente pentru tratarea hemoroizilor) și până la intervenții chirugicale. Azi, există și clinici în care este posibil tratamentul miniinvaziv ambulator ce constă în ligaturarea cu benzi elastice, fototermocoagularea în infraroșu, ablația cu unde de radiofrecvență, coagularea mono și bipolară, scleroterapia, înghețarea cu dioxid de carbon, dilatarea Lord, hemoridectomia cu stapler și rejecția chirurgicală.

Nu în ultimul rând, se recomandă o alimentație potrivită și evitarea constipației, reeducarea defecației, folosirea unor agenți antidiareici, băile calde de șezut, utilizarea unor agenți topici ș.a.m.d.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *