Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Ghassoul (Rhassoul), o argilă unică sau Spa la tine acasă

Argila Ghassoul, cunoscută şi sub denumirea de Rhassoul sau Moroccan Lava Clay este o argilă argila ghassoulspecială ce se găseşte doar în munţii Atlas din Maroc, în apropierea oraşului Fez. Actualmente zăcământul este concesionat către o singură firma care deţine monopolul exploatării acestuia.

Este un ingredient natural ce s-a folosit pentru curăţarea pielii şi părului de către majoritatea populaţiilor din Africa de Nord şi chiar şi din Orientul Mijlociu, încă din secolul al XIII-lea existând consemnări în acest sens.

Ghassoul s-a folosit iniţial în ritualurile de îngrijire şi purificare din Hamam (băi turceşti), de unde a cucerit apoi spa-urile şi saloanele de înfrumuseţare din lumea întreagă!

Motivul acestui succes este dat de faptul că Ghassoul are capacitatea de a absorbi grăsimea şi impurităţile de pe piele sau păr şi conţine un procent mai mare de siliciu, magneziu, potasiu şi calciu decât alte argile. Are o puternică încărcătură ionică negativă şi acţionează astfel ca un agent detoxifiant – toxinele şi impurităţile care se acumulează sub sau la suprafaţa pielii sunt absorbite în compoziţia argilei.

Ceea ce o face cu adevărat specială este faptul că se potriveşte oricărui tip de piele, chiar şi celei foarte sensibile, cu eczemă sau psoriasis.

Ghassoul desfundă porii în caz de comedoane sau acnee şi contribuie la refacerea tesutului epidermal. Totodată, are efect anti-inflamator, analgezic şi antiseptic.

Ghassoul conţine minerale (electroliţi) şi oligoelemente, asigurând prin schimb ionic elementele indispensabile bunei funcţionari a celulelor pielii; astfel contribuie la menţinerea unei hidratări corespunzătoare a epidermului. Datorită cantităţii mari de siliciu pe care o conţine, ajută pielea să-şi păstreze elasticitatea. Prin toţi aceşti compuşi, folosirea argilei Ghassoul este similară cu un tratament Spa la tine acasă!

Pentru păr, Ghassoul se poate folosi ca un veritabil şampon de sine stătător; curăţă părul prin absorbţia impurităţilor, fără să fie necesară folosirea unui tensioactiv. De asemenea, Ghassoul absoarbe excesul de sebum de pe scalp, ajută la menţinerea sănătăţii foliculilor piloşi şi contribuie la reducerea căderii părului.

Vă prezentăm mai jos câteva sugestii de măşti purifiante care se pot face cu Ghassoul.
La fel ca şi în cazul celorlalte argile se folosesc doar ustensile de lemn sau plastic (nu metal!).

Mască purifiantă pentru un ten luminos

– 20g Ghassoul (aprox. cantitatea echivalentă unei linguri)
– 25 g apă (aprox. 2 linguri pline) sau
– lapte călduţ (pentru ten uscat şi normal)
decoct de coajă de salcie (o lingură de plata mărunţită la 100ml de apă, se fierbe timp de 5 minute şi se strecoară – pentru ten gras)
– o linguriţă de miere (cca 8g)
Se amestecă cele 3 ingrediente şi se aplică pe faţă timp de cca 12-13 minute.
Dacă simţiţi că în acest interval de timp masca se usucă, hidrataţi masca cu un pic de apă/lapte/decoct (masca nu trebuie lăsată să se usuce!).
Se clăteşte cu apă călduţă din abundenţă, după care puteţi aplica crema/balsamul de ten preferat.

Mască purifiantă pentru corp

– 100g Ghassoul (aprox. cantitatea echivalentă a 5 linguri)
– 120g apă (aprox. 10 linguri pline) sau infuzie de muşeţel (o lingură de plantă la 200 ml apă fierbinte – se infuzează 5 minute şi se filtrează)
– o lingură de miere (cca 22ml)
opţional: 20 picături ulei esenţial de lavandă
Se amestecă ingredientele şi se aplică pe suprafeţele vizate timp de cca 12-13 minute.
Dacă simţiţi în acest interval că masca se usucă, hidrataţi masca cu apă/infuzie de muşeţel (masca nu trebuie lăsată să se usuce!).
Se clăteşte apoi cu apă călduţă din abundenţă, după care aplicaţi ulei de migdale sau un unt de corp.

Mască–şampon pentru păr

– 40g Ghassoul (aprox. cantitatea echivalentă a 2 linguri);- 50g apă (aprox. 4 linguri pline) sau infuzie de lavandă (o lingură de flori de lavandă la 100ml apă fierbinte – se infuzează 5 minute şi se filtrează);- 2 linguriţe de miere (cca 16g);  – opţional: un gălbenuş de ou; – opţional: 5 picături de ulei esenţial de lavandă şi 5 picături de ulei esenţial de rozmarin;
Masca-şampon se aplică pe părul umed şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute. Se clăteşte cu apă din abundenţă; este important să îndepărtaţi toate resturile de argilă din păr. Părul devine curat şi strălucitor!

Doina Bratu
www.ingredientecosmetice.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *