Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Despre celulele stem – Panaceul mileniului III

Deși articolele cu care v-am obișnuit și pentru care veniți aici sunt legate de tratamentele naturiste, de astăzi voi aduce în discuție un tip de tratamente de la polul aparent opus, datorat nu tradiției ci inovației. Vorbesc de tratamentele cu celule stem: ce boli pot fi vindecate, în ce stadiu se află cercetările dar, mai întâi, ce sunt celulele stem. Spre că acest subiect ne va ajuta să înțelegem mai bine importanța tămăduirii (în sens laic) prin mijloace naturale.

Celulele stem sunt celule biologice prezente la toate organismele multicelulare, care se pot diviza diferențiat în diferite tipuri. La mamifere, sunt două tipuri principale de celule stem: cele embrionare sau pluripotente, numite așa pentru versatilitatea extraordinară care le permite să înlocuiască celulele oricărui organ, și cele adulte, sau multipotente. Acestea din urmă au o aplicabilitate mult mai redusă. Totuși, progresul științific lasă loc speranței că, în curând, celulele stem adulte vor putea juca rolul celor embrionare.

Cercetătorii cred că terapia cu celule stem are potențialul de a schimba dramatic tratarea bolilor la om. Un număr de terapii cu celule stem adulte există deja, în special transplanturile de măduvă osoasă folosite pentru tratarea leucemiei. Pentru viitor, se anticipează că uzul lor se va extinde și asupra altor boli cum ar fi cancerul, maladia Parkinson, scleroza multiplă etc.

Totuși, până acolo trebuie parcurs un drum anevoios, plin de obstacolele pe care le reprezintă dezbaterile privind moralitatea utilizării acestor celule și educarea publicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *