Remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate

Ce este impotența

Impotența reprezintă incapacitatea unui bărbat de a obține sau de a menține o erecție suficientă pentru o activitate sexuală satisfăcătoare. În termeni medicali, impotența este cunoscută sub numele de „disfuncție erectilă”. Deși se poate spune că orice bărbat experimentează ocazional disfuncția erectilă, impotența este definită ca fiind incapacitatea de a menține o erecție suficientă pentru contact sexual în cel puțin 25% din încercări. De astfel, disfuncția erectilă este o situație destul de comună. Există studii care susțin că poate afecta aproximativ 50% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani.

Tipuri de impotență

În prezent, există o clasificare care face distincția între diferitele tipuri de impotență. Aceasta include:

Impotența coeundi: incapacitatea de a menține relații sexuale;

Impotența erigerandi: incapacitatea de a se obține erecția;

Impotența generandi: incapacitatea de a procrea deși are loc penetrarea;

Impotența psihică: cand erecția depinde de probleme psihice și nonfizice.

Cauze care duc la tulburări de erecție

La modul general, cauzele problemelor erectile pot fi psihice și/sau fizice. Acestea pot fi prezentate după cum

urmează:

1. Cauze psihice

Cele mai multe cazuri de impotență (70-80%) sunt asociate cu tulburări psihice și nu fizice. În aceste cazuri, penisul nu prezintă nici o tulburare fizică. Cu toate acestea, afecțiuni precum anxietatea (adesea cauzată de teama de a nu obține o erecție), depresia, problemele din cuplu și chiar stresul pot afecta actul sexual. De asemenea, preocuparea excesivă pentru locul de muncă, problemele sociale sau familiale duc la perturbarea atenției necesar de acordat actului sexual. Oboseala, pierderea poftei de mâncare, sedentarismul, insomnia sau grijile cotidiene dezechilibrează, de asemenea, reflexele sexuale.

2. Cauze vasculare

Astfel de cauze sunt foarte comune. Includ: fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul, bolile de inimă și creșterea nivelului de colesterol din sânge – toate aceste cauze pot provoca tulburări vasculare care împiedică erecția.

3. Cauze neurologice

În astfel de cazuri, apare o întrerupere în transferul de mesaje de la creier la penis, deoarece există o leziune a nervilor implicați. Acest lucru se întâmplă și în cazuri de leziuni ale măduvei spinării, scleroza multiplă sau în urma unor proceduri chirurgicale la nivelul bazinului.

4. Cauze hormonale

Astfel de cazuri sunt rare și, de obicei, constau în lipsa hormonilor sexuali masculini. Un exces de hormoni precum prolactina, cortizolul sau hormonii tiroidieni poate provoca scăderea hormonilor sexuali masculini. Prin urmare, ori de câte ori se constată scăderea testosteronului în urma unor investigații, înainte de a se începe un tratament ar trebui să se studieze posibila existență a unei imagini mai complexe ce poate fi responsabilă pentru disfuncția sexuală. În prezent, tratamentul cu suplimente de hormoni (testosteron) nu este indicat în cazurile în care nu s-a constatat o scădere a nivelului de testosteron. Mai mult decat atât, în aceste cazuri un astfel de tratament nu numai că nu este benefic, ci poate deveni dăunator.

5. Medicamente

Există mai multe medicamente care au ca efecte secundare diminuarea căpăcității de a avea o erecție. Printre acestea se numără și unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă și a tulburărilor psihice.

Simptome ale impotenței

Principalul simptom al disfuncției erectile este schimbarea calității erecției. În cazul în care impotența este cauzată de probleme fizice, unul dintre principalii indicatori este reprezentat de incapacitatea de a avea sau de a menține o erecție la trezirea de dimineață. Pe de altă parte, în cazul în care impotența este cauzată de probleme psihologice, simptomele se manifestă în timpul unei anumite perioade de timp (durata perioadei de stres, de exemplu). În cazul în care impotența persistă mai mult de trei luni, pacientul ar trebui să consulte un urolog, medic specialist în probleme ce țin de disfuncții erectile.

Boli asociate disfuncției erectile

Bolile asociate cu disfuncția erectilă le includ și pe următoarele:

Diabetul: Este o boală cronică ce duce, în cele mai multe cazuri, la disfuncție erectilă. Până la 35-75% dintre pacienții cu diabet zaharat pot suferi la un moment dat de impotență. Un bun control al diabetului zaharat reduce probabilitatea de disfuncție erectilă.

Hipertensiunea arterială: Este o problemă comună care afectează aproximativ 20-40% din populație. Până la 25-30% dintre bărbații cu hipertensiune manifestă tulburări sexuale, cea mai frecventă fiind disfuncția erectilă. Un bun control al tensiunii arteriale reduce riscul disfuncției erectile.

Probleme cardiace: Între 38-78% dintre bărbații afectați de infarct miocardic au probleme de erecție. Principalele cauze fizice ale disfuncției erectile la pacienții cu probleme cardiace sunt: ateroscleroza, deoarece provoacă dificultăți în alimentarea cu sânge la nivelul penisului, și unele medicamente.

Leziuni ale măduvei spinării: Mulți bărbați cu leziuni ale coloanei vertebrale sunt foarte preocupați de modul în care această situație poate afecta capacitatea de a participa și de a se bucura de un act sexual. Cu toate că 75% dintre bărbații cu leziuni ale măduvei spinării pot experimenta erecții, doar în 25% din cazuri pot avea un contact sexual satisfăcător.

Prostata: Se estimează că 24% – 68% dintre bărbații supuși unei intervenții chirurgicale de prostată au dezvoltat disfuncție erectilă. Acest procent variază în funcție de tipul tehnicii chirurgicale folosite.

Diagnosticare

Pentru un diagnostic corect, este necesar ca pacientul să se supuna unor examene medicale. O discuție cu medicul de specialitate poate dezvălui factorii psihologici implicați în tulburările erectile. Este esențial să se excludă depresia, care nu este întotdeauna evidentă. De asemenea, ar trebui să discute despre relațiile personale, pentru a se constata dacă există conflicte sau dificultăți de comunicare în cuplu.

În evaluarea medicală generală ar trebui să se includă o istorie a consumului de droguri și alcool, a fumatului, a unor boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și ateroscleroza, o explorare a organelor genitale externe pentru a exclude prezența benzilor fibroase ș.a.m.d.. Medicii specialiști recomandă măsurarea nivelului de testosteron, în special dacă impotența este asociată cu lipsa de dorință.

Printre testele de laborator trebuie să includă evaluarea funcției tiroidiene. Aceasta poate fi, de asemenea, utilă pentru determinarea hormonului luteinizant, deoarece este dificil de diagnosticat, bazându-se exclusiv pe valorile testosteronului hipogonadism. În cazul pacienților tineri cu probleme specifice, ar putea fi necesar să se realizeze teste mult mai complexe care includ, între altele, injectarea unor substanțe în penis sau Doppler cu ultrasunete.

Modalități de prevenire și tratament

Până nu demult, impotența era un subiect tabu, situație ce i-a împiedicat pe mulți bărbați să caute ajutor. Azi, informatiile cu privire la acest subiect abundă și sunt foarte accesibile. În principiu, pentru prevenirea impotenței se impun măsuri precum: schimbarea obiceiurilor de stil de viață care afectează sănătatea arterelor și a venelor:

renunțarea la fumat, consumul moderat de alcool și grăsimi (în special grăsimi saturate), renunțarea la sedentarism ș.a.m.d.; mulți experți sunt de părere că una dintre cele mai bune masuri preventive constă în a face frecvent dragoste cu persoana iubită.

Mulți medici sugerează că în alegerea tratamentelor pentru impotență ar trebui să se meargă mai puțin pe cele
invazive. De cele mai multe ori se recomandă: în primul rând, remedii naturale ori medicamente ușoare; în al doilea rând, psihoterapie; și, în situația în care nicio altă metodă nu dă rezultate, o intervenție chirurgicală.

Consilierea este recomandată bărbaților de până la 40 de ani, dat fiind că în aceste cazuri cauza bolii este psihică. Chiar și în cazurile de impotență cauzate de probleme fizice, mulți bărbați au nevoie de ajutor psihologic pentru a depăși problemele ce țin de stima de sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *